Usein kysytyt kysymykset

Miten voin ilmoittautua leirille?
Kaikki Vartiosaaren leirit ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Harrastushausta. Kirjoita Vapaahaku-kenttään ”vartiosaari” ja paina ”Hae”, ja saat listan leireistä joita saaressa järjestetään.

Onko saarella hyttysiä?
Kyllä on, mutta ne eivät ole aivan kissan kokoisia… Leirisaaren hyttystilanne vaihtelee kesittäin. Joskus niitä on tuhottoman paljon, toisinaan taas sopivasti. Mukaan kannattaakin varata hyttyskarkotetta ja illaksi pitkähihaista vaatetta. Leiriesaaren ensiapulaukkuihin on varattu hydrokortisonivoidetta ja Etono-puikkoja joilla voidaan lieventää kutinaa.

Onko saarella kioskia?
Leirisaarella ei ole omaa kioskia. Joillakin leireillä voi olla oma ”kanttiini” mutta pääsääntönä voidaan pitää sitä, että jokainen tuo tarvitsevansa makeiset yms. tullessaan. Lisäksi on mainittava, että leiriläiset ovat onnistuneet huolehtimaan karkkipapereista ja muista roskista kiitettävästi. Roskiin törmää leirisaaren luonnossa erittäin harvoin. Periaate “jaksoin kantaa tämän luontoon, jaksan kantaa sen poiskin” pätee saarella.

Onko vesissä sinilevää?
Itämeren levätilanteeseen vaikuttaa moni seikka ja se vaihtelee vuosittain. Joskus loppukesästä myös leirisaaaren rannassa on ollut leväesiintymiä mutta parina viime vuotena niistä ollaan vältytty.

Lisätietoa levätilanteesta ja muista Itämeren ajankohtaisista asioista saat Itämeriportaalista.

Kesäkuun alussa kylmää?
Jäät lähtevät Vartiosaaren vesiltä useimmiten huhti-toukokuun vaihteessa. Kevät tulee saaristoon hieman myöhemmin kuin mantereelle. Merivesi lämpiää mutta hitaasti. Siksi vielä kesäkuun alussakin voi leirisaarella olla viileitä öitä. Mukaan kannattaakin ensimmäisillä leiriviikoilla pakata lämmintä vaatetta, pipo ja hanskat. Niitä tarvitaan ainakin jos ilta venähtää pitkäksi leirinuotion ääressä.

Onko vesiturvallisuudesta huolehdittu?
Leirisaaren ehdoton sääntö numero yksi on se, että pelastus- tai veneilyliivit on oltava päällä (ja kunnolla kiinnitettyinä!) aina kun olemme vesillä. Tämä koskee paitsi leiriläisiä niin myös leiriohjaajia ja saaren henkilökuntaa.

Pelastus- ja kelluntaliivejä pidetään siis soudellessa, rannan vesiliikuntavälineissä, kalastaessa (harkinnan mukaan myös liukkailla kalliolla virvelöidessä) ja vesibanaaniajelulla. Ohjaajien tulee valvoa, että liivit on oikein kiinnitetty.

Toimintarannassa toimiessa on jokaisella leirillä valmiudessa (rannassa tai vesillä) soutuvene, jonka avulla leirin omat ohjaajat valvovat vesiturvallisuutta.  Leirisaaren henkilökunta avustaa tarvittaessa. Leiriläisten ollessa uimassa on vähintään yksi leirin-/ ryhmänohjaaja valvomassa heitä.

Missä lataan kännykän?
Järkevintä on jättää kännykkä kotiin sillä sitä voi vaania virranpuutteen lisäksi moni muukin vaara. Mereen tipahtaneiden kännyköiden lisäksi niitä on löytynyt mm. nurmikolta leikkurin ajettua sen ylitse…  Tarvittaessa puhelimet voi ladata päätalolla jossa latauspisteitä on rajoitettu määrä.

Voiko saareen tulla vierailulle?
Osa leireistä järjestää omaisille ja ystäville vierailupäiviä. Niistä ilmoitetaan yleensä leirikirjeessä. Leirisaari ei ole Helsingin kaupungin yleinen virkistysalue eikä sinne ole suotavaa lähteä itsenäisesti leireilemään. Mikäli olet kiinnostunut tulla tutustumaan leirisaareen ja sen toimintaan, ota ensin yhteys leirisaaren isäntään.

Vesiklosetti vai kuivakäymälä?
Leirisaarella ei ole vesijohtoverkostoa eikä siis kotoa tuttua ”vesivessaa”. Saarella asiat hoidetaan PuuCeessä (PC) eli kuivakäymälässä. Jokaisen käynnin jälkeen PC:n luukkuun laitetaan kauhalla kariketta vieressä olevasta säkistä. Karikkeen avulla mm. hajuhaitat pienevät ja asiointi käymälässä on miellyttävämpää. Jokaisen käynnin jälkeen on muistettava huuhdella kädet vedellä tai puhdistavalla geelillä. Käymälöiden tyhjennyksestä ja jätehuollosta vastaa ulkopuolinen urakoitsija. Leirisaaren henkilökunta sekä leirien ohjaajat vastaavat käymälöiden päivittäisestä siivouksesta.

Pitääkö punkkeja pelätä?
Leirisaarella on todennäköisyys törmätä ruohikossa eläviin punkkeihin, varsinkin kun kesällä ollaan lyhytlahkeisissa housuissa ja ilman pitkävartisia saappaita. Siksi leirit järjestävät ”punkkitarkastuksia” esimerkiksi saunomisen yhteydessä. Mikäli punkki havaitaan, täytyy se poistaa välittömästi tautivaaran välttämiseksi apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Poisto on nopea ja kivuton toimenpide. Punkkipihtejä on saaren ensiapupakkauksissa sekä saaren henkilökunnalla.

Kun punkki puree, mitä tehdä? (Terveyskirjasto.fi)

Lisätietoa punkeista: http://www.punkki.net/