Furubackan esittely & historia

Furubackan perustiedot:

Vartiosaaren kesätoimintakeskuksen alueella voi järjestää erilaisia leirejä, tilaisuuksia ja tapahtumia. Saaressa voi paitsi retkeillä ja meloa, myös saunoa kelluvassa saunassa ja nauttia näköalakallion maisemista. Leirialueemme on tarkoitettu nuorisojärjestöjen, nuorten ryhmien ja kuntalaisten käyttöön.

Huomioithan myös, että sauna,-ranta-, toimintatila-, lainattavat tavarat sekä kanootti- ja luontopolkuretket tulee varata hyvissä ajoin toukokuussa ennen leirikauden alkua, jotta varmasti saatte toivomanne palvelut haluamaanne aikaan!

  • Leirisaaressa käytössämme on päätalo Furubacka, valkoinen kaksikerroksinen huvilarakennus joka toimii kesätoimintakeskuksen sydämenä.

  • Talon yläkerta on majoituskäytössä ja siellä on 4 huonetta, joissa on sängyt. Huomioithan kuitenkin, että paloturvallisuussyistä sisätiloissa voi majoittautua  vain 12 henkilöä.

  • Päätalon lähellä yläpihan metsän puolella on kuitenkin hyvin telttapaikkoja vaikka useammallekin puolijoukkueteltalle.

  • Alakerrassa on olohuone, ruokailutila, täysin varusteltu keittiö sekä sisäsuihku.

  • Ruokailutilat sisällä noin 16 henkilölle, isompikin leiriporukka mahtuu kyllä kesäisin syömään vaikka ulos. Varustukseen kuuluu mm. kiertoilmauuni, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin, astianpesukone, ruuanvalmistus- ja ruokailuvälineet

  • Tiluksilta löytyy myös ulkohuussit sekä varastotiloja toimintavälineille. Rannassa on sauna sekä grillikatos.

  • Saaressa on myös oma kelluva sauna. Puulämmitteisessä pienessä saunassa saat hyvät löylyt. Saunaan mahtuu yhtäaikaa noin 7 henkeä löylyttelemään. Saunassa ei ole juoksevaa vettä eikä erillisiä pesutiloja.

Historiaa:

Vartiosaaren rakennusperintömiljöö on Helsingin oloissa poikkeuksellisen hyvin säilynyt, sillä saareen ei ole rakennettu uutta sitten 1950-luvun.

Vartiosaaren rakennuskannan muodostavat noin 50 kesähuvilaa ja 100 muuta huvila-asutukseen liittyvää rakennusta. Saaren ensimmäiset kesähuvilat rakennettiin 1800-luvun lopulla, kun asukkaat suuntasivat Helsingin ympäristön saaristoon kesänviettoon kaupungin nopean kasvun takia. Kehitystä vauhditti 1830-luvulla alkanut höyrylaivaliikenne, joka mahdollisti jo vuosisadan lopulla kesänviettäjien työssäkäynnin Helsingissä saaristosta käsin.

Linkkejä:

Kaupunkisuunnitteluviraston kulttuuriympäristöselvitys

Vartiosaari – Kaunis luonnostaan

Visit Vartiosaari