Nuorten saarigalleriassa tapahtuu

Helsingin itäsaaristossa sijaitsevassa Vartiosaaressa pidetään ensimmäistä kertaa Nuorten Saarigallerian näyttelyviikkoa. Saarigallerian kesänäyttely on rakennettu Vartiosaaren vanhan ladon ja tallin sisätiloihin sekä niiden pihapiiriin, luoden näyttelylle omalaatuisen luontokeskeisen tunnelman. Sen ideana on kerätä nuorten tekemiä taideteoksia erilaisista työpajoista. Näyttelyn teemana on menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Nuoret ovat tehneet erilaisia teoksia käyttäen vain luonnosta kerättyjä materiaaleja sekä väriaineita. Kesänäyttelyssä on myös interaktiivisia teoksia kuten oman Mandalan tekeminen sekä yhteisötaideteos. Teoksia voi löytää ladosta, sen pihapiiristä sekä tallin korupajasta. Kesänäyttely on ilmainen kaikenikäisille ja on avoinna 20.7-30.7.2020 välisenä aikana. Näyttelyyn pääsee helposti käyttäen Callboats-sähköveneitä, Saaristokuljetuksen palveluita tai Helsingin nuorisotoiminnan venekuljetusta. Vartiosaareen pääsee myös omalla veneellä!

Jo kesätyöni ensimmäisenä Vartiosaaripäivänä tykästyin Saarigalleriaan. Ensimmäisenä päivänä pääsimme tutustumaan Saarigallerian tiloihin, Luonnonvoima-työpajaan sekä Vartiosaaren luontopolkuihin. Työpajassa kehrättiin lampaiden villasta lankaa ja huovutettiin pieniä töitä. Koen itseni etuoikeutetuksi, kun olen päässyt näkemään, kuinka Saarigallerian kesänäyttely valmistui tyhjästä ladosta hienoksi näyttelyksi. Olisi ollut kuitenkin siistiä nähdä kuinka taideteoksia tehtiin työpajoissa, sillä yllätyin kuullessani, että kaikki teokset olivat tehty vain lähiympäristöstä kerätyistä materiaaleista. Ensimmäinen kierros valmiissa näyttelyssä oli kuitenkin mielenkiintoinen, vaikka olin jo nähnyt teokset moneen otteeseen. Valmis näyttely toi menneisyyden, nykyisyyden sekä tulevaisuuden hyvin esiin eri teosten kautta. Menneisyys näkyi ladon vanhoista esineistä kuten vanhasta maitotonkasta, joka oli puuta vasten tallin vieressä. Nykyhetki tuli hyvin esiin Mandalasta, joka katoavan taiteen muotona on olemassa vain hetken, kunnes joku muu rakentaa oman Mandalansa. Tulevaisuus näkyi nuorten teoksista, sillä tapa jolla nuoret näkevät maailmaa on se mikä muovaa meidän tulevaisuutemme. Pidin myös siitä, kuinka taideteoksia oli tehneet selkeästi eri taitoiset ja ikäiset nuoret.

Viikon aikana osallistuin näyttelyn opastetulle kierrokselle. Seurasin kierroksella joukkoa ihmisiä jotka tulivat vierailulle Saarigalleriaan. Tämä ihmisjoukko koostui kolmesta aikuisesta ja yhdestä pienestä lapsesta. Ensimmäinen huomioni oli, että ihmiset olivat aidosti kiinnostuneita näyttelystä, sillä he kertoivat olleensa viettämässä kesälomaansa Vartiosaaressa ja olivat sattumalta huomanneet mainoksen laiturin lähettyviltä. Joukko kierteli näyttelyä samalla kun nuori kesätyöntekijä opasti heitä kertoen näyttelystä, sen teemasta ja teoksista. Joukossa oleva pikkulapsi näytti tykkäävän näyttelystä varsinkin, kun hän pääsi tekemään oman Mandalansa. Osa teoksista oli aseteltu matalalle, joka oli mielestäni hyvin ajateltu, jotta perheen pienimmätkin pystyvät nauttimaan teoksista. Kierroksen aikana kuulin olan yli joukon aikuisten keskustelevan hyönteishotelleista ja niiden tärkeydestä. ”Nää hyönteishotellit on kyllä iso juttu” sanoi eräs mies joukosta. Kierroksen aikana joukko sai hyviä keskusteluja aikaiseksi juuri näyttelyn teoksista ja sen ilmapiiristä. Kävijät olivat pitäneet siitä, että näyttely oli juuri nuorten tekemä. Lopuksi he kiittivät ja lähtivät jatkamaan päiväänsä.

Nuorten Saarigallerian näyttelyviikon ensimmäinen vuosi on ollut onnistunut. Näen suurta potentiaalia Saarigallerian tuleville vuosille. Itse uskon tulevani käymään näyttelyissä, jos niitä pidetään vuosittain Vartiosaaressa. Suuret kiitokset Saarigallerian näyttelyn järjestämisestä kuraattoreille Ilona Anttilalle, Ulla Kajaluodolle sekä työpajaohjaajille Anu Hortanaiselle, Heidi Göranssonille, Julia Jämiälle, Sari Parviaiselle, Laura Kolmoselle, Petri Malmbergille, Outi Rantalalle, Johanna Ahtiselle ja Kati Honkaselle.